Anteckningar från Norrtälje Energis informationsmöte den 2/11 på Båkbergsgården

Den 2/11 presenterade Lars Wennebring från Norrtälje Energi erbjudandet för boende på Arholma.

Lars Inledde med att presentera hur det går till när fiber ansluts till våra hus. Norrtälje Energi har ett stadsnät draget till Arholma som slutar strax sydost om kapellet. Troligen kommer det bli där som stationen placeras. Varje fastighets fiber kommer att dras direkt till den stationen. Fibern läggs i ca tunna plaströr med en diameter på ca 1 cm.

Normalt läggs fiber på ca 50 cm djup. Men den kan läggas på ett mindre djup eller med skydd på berg. Innan kabeln läggs på tomt kommer Norrtälje Enegis entreprenör att ha ett möte fastighetsägaren för att komma överens hur/var fibern ska läggas på tomten. Det gör så en ritning över fiberns dragning. Om t.ex. en kabel grävs av är det tomtägarens ansvar om det har grävts efter överenskommelse, entreprenörens om man inte följt överenskommen dragning.

Det erbjuds ingen rabatt om man gräver själv på tomten eller redan har ett rör för kabel. I det fall man vill ha en ”egen” lösning diskuterar man det med entreprenören vid mötet.

Erbjudandet som skickades ut i samtidigt som mötet gäller fram till 31/1 2019. Om då minst 50% av fastigheterna tackat ja kommer Norrtälje Energi leverera fiber till fastigheterna. Målsättningen är att det ska göras under 2019.

Alla fastigheter på Arholma får inte detta erbjudande. Det beror på att några fastigheter kräver så lång grävning (eller sjökabel) att det skulle omöjliggöra ekonomin för hela projektet, vi på Arholma kommer ju betala samma anslutningskostnad som t.ex. boende i Norrtälje stad. Om någon inte har fått erbjudandet från Norrtälje Energi så går det att kontrollera om fastigheten är inkluderad i erbjudandet genom att på denna adress http://norrtalje.stadsnatsfabriken.se/anslut/arholma välja ”Jag vill bli ansluten” och sedan skriva in gatuadressen.

Om man på samma länk går till dokument finns en ”Broschyr om fiber” som utförligt beskriver hur det går till.

För de som inte ingår i erbjudandet så finns det en möjlighet att få fiber om man själv bekostar grävning till fastigheten.

Författare: Arholma bredband

Information från projektgruppen Arholma Bredband

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: