Norrtälje Energi erbjuder fiberanslutning för oss på Arholma!

Under oktober kommer Norrtälje Energi skicka ut ett erbjudande om fiberanslutning till fastigheterna på Arholma Ö (med några undantag, se nedan). För att få fiberanslutning krävs att ett bindande avtal tecknas med Norrtälje Energi av minst 50% av fastigheterna. Om det är intressant för er (vilket vi hoppas att det är) så måste ni svara på det även om ni anmält intresse tidigare.

Vi i projektgruppen har under några månader haft en diskussion med Norrtälje Kommun och Norrtälje Energi om bredband till de boende på Arholma. Dessa diskussioner och, inte minst, de många intresseanmälningar som inkommit, har lett till att Norrtälje Energi beslutat att skicka ut ett erbjudande om fiberanslutning under oktober med målsättning att installation ska ske under 2019. Förutsättningen är att minst 50% av fastigheterna tecknar sig för anslutning.

IP Only var mycket frikostig med sina löften att leverera fiber även till bl.a. omgivande öar vilket var en av orsakerna att de aldrig kunde leverera, vilket ju också framgår av deras annulleringsbrev. Norrtälje Energi kommer bara kunna erbjuda fiber till Arholma ö, inte till närliggande öar. Vissa fastigheter på Arholma kommer p.g.a. avstånd inte heller få ett erbjudande. Det gäller fastigheter på Gårhamnsstigen, Äspskärsörn, Granösundsstigen nr 21 och uppåt, Arholma Södra Byväg 70 och uppåt samt Riddarviksvägen nr 33 och 40. För dessa fastigheter är Norrtälje Energi beredd att dra fiber och ansluta om fastighetsägarna själva bekostar grävning.

Vi har tittat på alternativa lösningar som mobilt bredband och radiolänkar (Teracom). Det mobila bredbandet kommer såvitt vi kan se inte förbättras i närtid. En del fastigheter har bra tillgång till det mobila nätet utom på somrarna då det är många som konkurrerar om nätet. Flera använder idag ADSL via telenätet, men detta är en lösning som kommer att upphöra inom de närmaste åren.

Teracom har ett erbjudande som kallas Air2fibre som bygger på radiolänkar. Det ger nästan likvärdig kapacitet som fiber men kräver fri sikt från antenn på fastigheten till en mast på max 3 km avstånd. Detta är mycket svårt att lösa p.g.a. topografin på Arholma samt svårigheter att få tillstånd till master på ön.

Vår uppfattning är att Norrtälje Energis erbjudande är mycket generöst (normalt krävs att över 80% av fastigheterna tecknar sig) och att det är det bästa vi kan få i dagsläget.

Vi har bjudit in Norrtälje Energi och Norrtälje Kommun till ett informationsmöte på Arholma (Båkbergsgården) den 2 november kl 11 (fredagen före Allhelgonadagen). Anmäl intresse för att delta på detta möte här.

www.arholma.net kommer vi fortlöpande uppdatera information om vad som händer med fiberanslutningen. Projektgruppen för bredband på Arholma

Författare: Arholma bredband

Information från projektgruppen Arholma Bredband

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: